Recepten

 

Witlofstamp met appel en spekjes
Hoofdgerecht
Van Raaij

Ingrediënten voor 4 personen
1500 gr bloemige aardappelen
100 ml hete melk
1 tl kerriepoeder
300 gr spekreepjes
25 gr boter
1 prei, geschoond, in ringen gesneden
1 kg witlof, geschoond en in grove stukken gesneden
2 appels, geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes gesneden
1 el honing
2 el crème fraiche
100 ml hete melk
Peper & zout

Bereidingswijze
1. Schil en was de aardappelen en kook ze gaar. Giet ze af en stamp ze met de melk tot een stevige puree. Breng de aardappelpuree op smaak met peper en zout en kerriepoeder.
2. Bak de spekreepjes in de gesmolten boter knapperig en goudbruin.
3. Neem de spekjes uit de pan en fruit in het spekvet de gesneden prei, witlof en appel. Voeg de honing toe en laat met de groenten karamelliseren.
4. Schep de groenten door de aardappelpuree en roer de crème fraiche erdoor. Strooi de spekjes over de stamppot en serveer.

TIP: Voor de vegetarische variatie vervang je de spekjes door 200 gram in blokjes gesneden kaas. Voeg dan 1 eetlepel citroensap toe aan de stamppot en bestrooi deze voor het serveren met geroosterde pompoenpitten.