Recepten

 

Varkenshaas in bladerdeeg
Hoofdgerecht
Jan de Haas

Ingrediënten voor 4 personen
2 flinke varkenshazen
olijfolie
2 el dijonmosterd
250 gr kastanjechampignons
1 teen knoflook
75 gr parmaham
8 vellen bladerdeeg
1 ei

Bereidingswijze
1. Bestrooi de varkenshaas met peper en zout. Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en bak de haasjes in 2 minuten aan beide kanten. Laat ze op een bord afkoelen en bestrijk ze dan met de mosterd.
2. Snijd de kastanjechampignons zeer fijn. Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en bak zachtjes de uitgeperste teen knoflook totdat het glazig is. Voeg de champignons toe en bak ze op een lage temperatuur tot het vocht is verdampt.
3. Leg twee stukken vershoudfolie op de aanrecht en leg op ieder stuk drie plakken parmaham. Laat de plakken elkaar iets vallen. Verdeel de champignons erover, maar laat rondom 1 cm ham onbedekt. Leg de varkenshaas erop en rol het geheel met behulp van het folie strak op. Leg de varkenshazen 1 uur in de koelkast.
4. Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg vier vellen bladerdeeg in een vierkant aan elkaar, zodat je een groot vierkant krijgt, maar de vellen 1 cm over elkaar liggen. Hecht het deeg aan elkaar door met een vork de randen aan te drukken.
5. Haal de varkenshaasjes uit de folie en leg op plak bladerdeeg een varkenshaas. Klop het ei los en bestrijk de randen van het deeg met ei. Rol de varkenshaasjes in het bladerdeeg en vouw de uiteinden goed dicht.
6. Bedek een bakplaat met bakpapier. Leg de varkenshaasjes met de naad naar beneden erop, bestrijk ze met ei. Bak de ingepakte varkenshazen ze in de oven in 25 minuten goudbruin. Haal ze uit de oven en laat ze nog even 5 minuten rusten, om ze vervolgens in plakken te snijden. Serveer met een salade en de gebakken aardappeltjes van Jan Bens.