De Makers

 

Jan de Haas

Elstweg 38
Beers

E. j.haas@agroweb.nl
T. 06 51 14 67 38

RECEPT: Varkenshaas in bladerdeeg

EXTRA AANDACHT VOOR HET WELZIJN VAN DE VARKENS EN HET MILIEU VIND IK ERG BELANGRIJK

Varkenshouder Jan de Haas gaat met zijn tijd mee. Niet alleen worden de vleesvarkens die hij op stal houdt op duurzame wijze gehouden. Ook vertaalt hij duurzaamheid in natuurbeheer en een dak vol met zonnepanelen. “Extra aandacht voor het welzijn van de varkens en het milieu vind ik erg belangrijk”, vertelt De Haas.

Gemiddeld heeft De Haas zo’n 4.300 vleesvarkens op stal. “Die komen bij ons binnen als ze ongeveer 25 kilo wegen en ze gaan naar de slachterij als ze ongeveer vier maanden hier zijn”, legt de Beerse varkensboer het bedrijfsproces uit. Hij houdt zijn varkens volgens het zogeheten keurmerk ‘Keten Duurzame Varkenshouderij’. “Dat gaat niet alleen om een goed dierenwelzijn, maar ook om de voeding, energiegebruik, uitstoot van CO2 en ammoniak en de reductie van antibiotica.” De Haas vult aan dat de varkens naast vers drinkwater ook elke dag (gemiddeld 4 liter) kaaswei drinken. Dit bijproduct -een vloeistof die overblijft na het maken van kaas- is gezonde voeding voor de varkens. “Dit zorgt voor een circulaire landbouw en reduceert het afval van de kaasverwerker.”

Natuurbeheer
Het familiebedrijf (‘ook mijn echtgenote en de kinderen helpen mee’) doet ook aan akkerbouw. “Wij telen hier aardappelen, suikerbieten, mais en tarwe. De aardappelen zijn bedoeld voor de fritesindustrie”, vervolgt De Haas, die zich ook hardmaakt voor de natuur in de omgeving van zijn boerderij. “Als zogeheten ‘dassencompensatie’ hebben we drie kilometer aan hagen en singels aangelegd, die we ook bijhouden. Tevens heb ik twee poeltjes voor padden en salamanders aangelegd die het buitengebied verfraaien en de ecologie in dit gebied verder verbeteren.”

Inloggen

Wachtwoord vergeten?