De Makers

 

Pluimveebedrijf Van Erp

Sambeeksedijk 12
Sint Anthonis

E. info@pluimveebedrijfvanerp.nl
T. 06 50 85 37 18

RECEPT: Kipcupcakes

DIERENWELZIJN STAAT HOOG IN HET VAANDEL, DIT ZORGT VOOR EEN PRETTIGE MANIER VAN VLEES PRODUCEREN

Maatschap W. van Erp en A. van der Heijden, beter bekend als Pluimveebedrijf van Erp, kent een lange (familie)geschiedenis van meer dan honderd jaar. Sinds 2008 is het familiebedrijf in Sint Anthonis volledig overgestapt naar het houden van scharrelkippen. “Dierenwelzijn staat hoog in het vaandel. Dit zorgt voor een prettige manier van vlees produceren”, aldus Ardi van Erp-van der Heijden.

Ooit bestond het bedrijf van de familie Van Erp uit melkvee, varkens en leghennen. Begin jaren ’70 waren het melkvee en de vlees-kuikens nog over. “In 2006 zijn we met de vleeskuikens overgestapt naar Volwaard-scharrelvleeskuikens en twee jaar later zijn we gestopt met het melkvee. Dit maakte de weg vrij om uit te breiden met de scharrelvleeskuikens. Sinds 2013 en 2017 beschikken we ook over nieuwe, grotere stallen.”

Op jaarbasis produceert Van Erp ruim 53.000 dieren per ronde, verdeeld over drie stallen. “Onze scharrelkippen hebben één ster van het Beter Leven Logo van de Dierenbescherming. Ze verblijven minimaal 56 dagen op ons bedrijf”, vervolgt Van Erp. “De scharrelvleeskuikens komen als ééndagskuiken in de stal. Ze groeien traag en de bezetting in de stal is iets minder dan tien dieren per vierkante meter. Ook het gebruik van antibiotica is nagenoeg nul.”

Dierenwelzijn
Dierenwelzijn staat hoog in het vaandel bij Van Erp. “Daarom zetten we strobalen in de stal als de kippen twee weken oud zijn. Dit wordt door de kuikens gezien als speelmateriaal. Ter bevordering van het scharrelen, wordt er dagelijks graan in de stal gestrooid en op de bodem van de stal hebben we houtkrullen neergelegd.” De stallen zijn bovendien uitgerust met een daglichtvoorziening, voegt Van Erp toe. “Als de kuikens drie weken oud zijn, mogen ze naar buiten in de overdekte uitloop.”

Pluimveebedrijf van Erp organiseert ook regelmatig bedrijfsbezoeken. “Iedereen is van harte welkom om eens te komen kijken.”

Inloggen

Wachtwoord vergeten?