De Makers

 

Jan Bens Aardappelen

Achterdijk 28
Mill

T. 06 10 62 31 26

RECEPT: Aardappelsoep met bruchetta

GA VOOR EEN AARDAPPEL NAAR WENS NAAR DE FAMILIE BENS

Maatschap Bens-van Wanroij in Mill is een echt familiebedrijf. Van generatie op generatie. Inmiddels is Jan Bens, samen met zijn vrouw Henriet, al 25 jaar eigenaar van het akkerbouwbedrijf. “Want we doen hier alles zelf. Van het poten tot aan het rooien en het bewaren en distribueren van de aardappelen”, vertelt Jan.

De ruim 200.000 kilo aardappelen die Bens-van Wanroij jaarlijks produceert, vinden hun weg vooral naar streekwinkels en groenteboeren. Bij het bedrijf aan de Achterdijk beschikken Jan en Henriet zelf over een aardappelautomaat aan huis, maar de aardappelen zijn ook te vinden in het schap bij Jumbo De Laak in Uden, Van Wagenberg Fruit in Overasselt en appelboer Ruis in Lithoijen. “Dat is van vroeger uit zo gegroeid. In het verleden deden we uitsluitend thuisverkoop. Nu worden onze aardappelen ook verkocht bij groenteboeren en plattelandswinkels, al dan niet via een handelaar”, verduidelijkt hij.

‘Veel handmatig’
Jan teelt de zogeheten ‘Frieslander’. “Dat zijn gewoon lekkere aardappelen”, vertelt Jan, die aangeeft trots te zijn op de regio. “Het Land van Cuijk is een mooi gebied. Ik ben er ook opgegroeid.” Circa 25 jaar geleden namen Jan en Henriet het bedrijf over van Jan’s vader.

“Net als toen hebben we nog steeds het gehele productieproces volledig in eigen hand: van het poten tot aan het rooien. We doen veel handmatig.” Ook het sorteren en verpakken neemt Jan voor eigen rekening. “Dat gaat van zakken van drie kilogram tot kisten van 20 kilogram en alles wat daartussen zit. Verschillende maten dus. Wij doen niet aan bulkproductie.” Tot zijn eigen spijt moet Jan constateren dat er tegenwoordig minder aardappelen worden gegeten. “Mensen, zeker de jeugd, kiezen sneller voor een kant-en-klaarmaaltijd of een snelle hap. Zakken van vijf tot tien kilo worden het meest afgenomen. Incidenteel 20 kilogram. Maar vroeger hadden we ook wel eens 25 kilo. Dat is niet meer.”

Inloggen

Wachtwoord vergeten?