De Makers

 

Ermers Rhubarb
Corine Ermers

Langenboomseweg 92
5451 JM Mill

E. ermersrhubarb@gmail.com
W. www.ermersrhubarb.nl
T. 06 12 82 26 39

RECEPT: Jam van rabarber & aardbei

OP DE BRESVOOR RABARBER

Aan de rand van Mill bevindt zich Ermers Rhubarb. Zoals de naam al suggereert, houdt het bedrijf van Corine Ermers zich bezig met de teelt van rabarber. “Rabarber is een bijzonder gewas, aangezien het een vergeten groente is. Het heeft een typische, zure smaak, waardoor het prima gecombineerd kan worden met bijvoorbeeld zoete aardbeien”, legt Corine uit.

Op dit moment teelt Ermers op een perceel van 2,5e hectare grond aan de Langenboomseweg in Mill rabarber (soort: Goliath) voor de industrie. In 2018 werd circa 65 ton per hectare geoogst. “Op termijn is het de bedoeling om vervroegde teelt op te zetten, zodat we jaarrond rabarber kunnen telen en leveren”, vervolgt Corine. “Het is een meerjarig gewas dat vrijwel het gehele jaar door geplant kan worden. In mei plukken we rabarber en wordt het door de afnemer verwerkt tot compote. Het is ook mogelijk om rabarber te verwerken tot sap. En we willen gaan leveren voor de versmarkt.” Ze vult aan: “Het is een bijzonder productieproces, omdat er geen standaard teelmethode is, zoals bij maïs of suikerbieten. Het is arbeidsintensief, want er moet veel met de handen worden gedaan. Telers ontwerpen vaak hun eigen machines.”

Op de kaart
De rabarber gaat veelal naar Duitsland en Engeland. “In Nederland wordt erg weinig rabarber gegeten.” Jammer, vindt Corine. “Veel jongeren van mijn leeftijd kennen rabarber niet of hebben het nog nooit gegeten. Vroeger wel, vooral door onze opa’s en oma’s. Die hadden altijd wel een paar planten in hun moestuintje staan. Door deze vergeten groente te telen, brengen we de rabarber weer een beetje meer op de kaart.” En tot slot: “Ik vind het een mooie uitdaging om een bedrijf op te zetten en om ervoor te zorgen dat de percelen met rabarber er netjes en verzorgd bijstaan.”

Inloggen

Wachtwoord vergeten?