De Makers

 

Varkensbedrijf Egelmeers
Park 7
Wanroij

T. 06 50 22 89 44
W. www.varkensbedrijfegelmeers.nl

RECEPT: Broodje Eigenzwijnse Goeie Worst

WE PRODUCEREN VARKENSVLEES MET MILIEUBELASTING DIE LAGER IS DAN VAN VEGAPRODUCTEN

Varkensbedrijf Egelmeers uit Wanroij is één van vijf varkenshouders uit de Peelstreek die eind 2017 het collectief ‘Van Kop tot Staart’ hebben opgezet. Dit samenwerkingsverband van familiebedrijven is bedoeld om te laten zien dat zij via hun werkwijze varkens kunnen grootbrengen met een significant lagere CO2-uitstoot. “Wij produceren varkensvlees met een milieubelasting die gelijk of lager is dan van de vegaproducten”, vertelt Wilbert Egelmeers.

De vijf deelnemende bedrijven, waartoe behalve Egelmeers onder andere ook Erik Geene uit Landhorst behoort, werken aan de ontwikkeling van het zogeheten ‘circulaire varken’. “Omdat het varken bij uitstek een kringloopdier is met een relatief lage milieubelasting”, legt Egelmeers uit. “En dat willen wij graag met de burger en de consument communiceren.”

Het collectief ‘Van Kop tot Staart’ sluit ook naadloos aan bij de afspraken die de overheid met het bedrijfsleven heeft gemaakt in het kader van veilig, duurzaam en gezond voedsel, onderstreept Egelmeers.

Eigenzwijnse Goeie Worst
Het initiatief heeft tevens geleid tot de ontwikkeling van de ‘Eigenzwijnse Goeie Worst’. “Dit is een worst met plantaardige ingrediënten. Het product is in samenwerking met HAS Food Innovation ontwikkeld”, gaat Egelmeers verder. Het vlees van de vijf ‘Van Kop tot Staart’-bedrijven wordt bij een slager in Nederweert verwerkt tot ‘Eigenzwijnse Goeie Worst’, die op termijn te koop moet zijn bij verschillende retailers. “Worst gemaakt van een lokaal, circulair varken met een lage footprint en met een flink deel bruine bonen. Gezond én lekker”, verzekert hij. “Wij zijn trots op de moderne varkenshouderij, gevoerd met stromen uit levensmiddelenindustrie en het is onze passie dat uit te dragen.”

Inloggen

Wachtwoord vergeten?