De Makers

 

Duurzame Kost
Jos Hakkennes

De Steeg 8b
Vortum Mullem

E. info@duurzamekost.nl
W. www.duurzamekost.nl
T. 06 51 83 17 39

RECEPT: Geroosterde Forel

DUURZAAM DROMEN, DURVEN, DRAMMEN EN DOEN

Bij Duurzame Kost worden duurzame groenten en vis geteeld door mensen die leren om op een duurzame manier de kost te verdienen. Op twee locaties, in Vortum Mullem en in Eindhoven, worden sla, kruiden, tomaten, eetbare bloemen en ook forel geteeld en gekweekt. “Ik ben trots dat wij als één van de eerste bedrijven in Nederland laten zien dat duurzame voedselproductie met aquaponics mogelijk is”, aldus eigenaar Jos Hakkennes.

Aquaponics is een duurzaam teelsysteem, waarbij wordt geteeld zonder kunstmest, bestrijdingsmiddelen en medicijnen. “Door te telen op water wordt minder water verbruikt en spoelen geen meststoffen in het grondwater. De voeding van de groente en kruiden wordt direct geleverd door de mest van de vissen.” Door het toepassen van combinatieteelt (groenten en vis) is bij Duurzame Kost een ‘zelfstandig natuurlijk ecosysteem’ ontstaan, waar prachtige producten worden geteeld zonder schadelijke effecten. “Toedienen van extra meststoffen is niet nodig, wat goed is voor onze bodem en onze planeet”, gaat Hakkennes verder.

Op jaarbasis wordt bij Duurzame Kost-op een oppervlakte van 1000 vierkante meter- ongeveer 20 ton sla, twee ton kruiden, een ton tomaten en 2,5e ton forel geteeld. De producten vinden hun weg naar verschillende restaurants in het Land van Cuijk.

AgriFood-gedachte
De duurzame en maatschappelijk verantwoorde wijze van werken bij Duurzame Kost passen volgens Hakkennes ook helemaal in de AgriFood-gedachte van het Land van Cuijk. “Wij telen op een innovatieve en duurzame manier. Daarnaast dragen wij bij aan de werkgelegenheid van mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt.” Hakkennes spreekt dan ook van ‘duurzaam dromen, durven, drammen en doen’. “Want mijn passie is om ervoor te zorgen dat we met systemen zoals aquaponics de wereld kunnen blijven voorzien van natuurlijk voedsel”, besluit hij.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?