De Makers

 

DeSeizoenen
Locatie Bronlaak

Gemertseweg 36
5841 CE OPLOO

W. www.deseizoenen.org/bronlaak
T. 0485 38 89 00

  

RECEPT: Kwarktaart met Blauwe Bessen

UNIEKE DORPSGEMEENSCHAP AAN DE RAND VAN DE PEEL

Gelegen aan de rand van de Peel ligt in op een prachtig landgoed de unieke dorpsgemeenschap Bronlaak, waar mensen beperkingen én talenten in het dagelijkse leven met elkaar delen. Op Bronlaak -bij Oploo- wordt vanuit een antroposofische inspiratie gewerkt. Dit betekent dat in de tuin en bij de boerderij wordt gewerkt met een groot respect voor mens, dier, omgeving en milieu. Op Bronlaak wonen en werken mensen met een verstandelijke beperking. De cliënten werken dagelijks met de begeleiders in de tuin, boerderij of kaasmakerij (of bij één van de andere werkgebieden).

“Wij hanteren het biologisch dynamische principe. De rol van de natuur is daarbij erg belangrijk”, vertelt Erwin Janssen, vakinhoudelijk werkleider in de tuinderij van Bronlaak. “De aarde is een organisme dat een samenhang kent tussen dieren, planten, bodem en de kosmos. Als mens zijn wij afhankelijk van dit grote geheel. Op Bronlaak zijn we ons er heel bewust van dat we moeten helpen om de aarde vruchtbaar te houden, nu en in de toekomst.” Alle groenten en fruit die op Bronlaak worden geteeld, worden door de bewoners gezaaid, onderhouden, geoogst, gekookt en gegeten. Wat overblijft, wordt verkocht in de winkel op het landgoed en verwerkt in de gerechten van Lunchroom Markant in Sint Anthonis, ook een werkgebied van Bronlaak. Naast de groenten en fruit gaat het om kwark, yoghurt en kaas die op de boerderij van Bronlaak worden gemaakt.

Bijzonder
Bronlaak presenteert zichzelf, terecht, als een ‘bijzondere zorgorganisatie binnen het zorglandschap’, waar veel respect is voor mens, dier, omgeving en milieu. “Het terrein van Bronlaak is openbaar. Mensen kunnen er leuke producten kopen, maar bijvoorbeeld ook heerlijk wandelen en een kop koffie of eigen geteelde kruidenthee komen drinken”, laat Erwin tot slot weten.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?