De Makers

 

Van Lith Asperges

Sperwerstraat 10
5451 PT Mill

W. www.vanlithasperges.nl
T. 06 30 01 98 49

RECEPT: Lasagne met asperges & kip

BOER WORD JE NIET, BOER BEN JE

Familie van Lith heeft in Mill een scharrelvleeskuikenhouderij met als neventak asperges en akkerbouw. Behalve het produceren van smakelijke producten voor op het bord, vinden zij het belangrijk dat agrariërs vaker in een positief daglicht komen, want boeren komen te vaak negatief in het nieuws, maar zegt Frank van Lith: “Iedereen zou bij ons in de stal mogen kijken hoe we dagelijks op een verantwoorde manier bezig zijn met de productie van pluimveevlees.”

Jaarlijks produceert familie van Lith zo’n 750.000 kilo pluimveevlees binnen het ‘Beter Leven’-concept (1 ster van de dierenbescherming). De binnen dit concept geproduceerde vleeskuikens hebben veel meer ruimte (maximaal 13 dieren per m2 tegenover 22 per m2 bij gangbaar) maar beschikken ook over daglicht, kunnen gebruik maken van een overdekte buitenuitloop en groeien vanwege de raskeuze veel minder snel en moeten minimaal 56 dagen oud zijn voordat ze geslacht mogen worden. De vleeskuikens vinden via slachterij Plukon en diverse Nederlandse retailers in de vorm van kipfilet, kippendijen en poten hun weg naar de overwegend Nederlandse consument. Frank: “Wij zijn trots op ons bedrijf en proberen het nu ‘klaar te stomen’ voor de volgende generatie, want zoon Joost staat te popelen om het in de toekomst over te nemen.

Boeren doe je niet om rijk te worden, boeren doe je om een bedrijf door te kunnen geven. Soms zie je dan ook boerenbedrijven die al generaties lang door dezelfde familie worden geëxploiteerd. Boer word je niet, boer ben je.”

Hofleverancier
Als neventak produceert familie van Lith asperges en hebben ze een kleine akkerbouwtak waarbinnen met name suikerbieten, maïs, tarwe en aardappels worden geteeld. De asperges worden hoofdzakelijk aan huis verkocht. Van half april to eind juni zijn ze dan ook druk met de oogst en verkoop van deze overheerlijke groente. “Op het erf is het dan een komen en gaan van klanten die afkomstig zijn uit de hele regio. De lichte zandgrond in dit gebied is uitermate geschikt voor de teelt van asperges, ook het grondwater is van superieure kwaliteit, wat de smaak van de asperge positief beïnvloedt. Naast de particuliere consument vindt ook de horeca de weg naar ons bedrijf.” Zo mogen zij zich dan ook met trots ‘Hofleverancier van Kasteel Tongelaar’ noemen.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?