De Makers

 

Van Leon

Stevensbeekseweg 9
5844 AB Stevensbeek

E. info@vanleon.nl
W. www.vanleon.nl
T. 0485 38 13 94

 

RECEPT: Gekarameliseerde peer

DISTILLEREN IS EEN VAK APART

Verscholen bij fruitteeltbedrijf van Welie in Stevensbeek zit Distilleerderij van Leon. Hoewel de distilleerderij nog in de beginfase zit, wordt op jaarbasis al 2.000 liter likeur of eau-de-vie geproduceerd en gebotteld. Dit wordt gedaan met het ‘minder mooie fruit’ dat wordt geteeld. “Zo ben je heel circulair bezig. Er is geen afval meer op ons bedrijf, want afval bestaat niet”, lacht meesterbrander Leon van Welie.

De primaire werkzaamheden bij het bedrijf zijn het telen van appels (Elstar, Golden Delicious, Delbare Estival) en peren (Conference en Doyenne du Commice). “Wij telen het fruit op tien hectare grond. Dit kunnen we bijna een jaar rond bewaren in onze eigen koelcellen. Naast het goede fruit telen we ook minder mooi fruit en dat vindt in onze distilleerderij een goede bestemming.” Bij de distilleerderij wordt het fruit omgezet in drie verschillende appellikeurtjes en één perenlikeur. Deze worden gebotteld in een unieke fles. Want elke fles is goedgekeurd, genummerd en voorzien van een handtekening door Meesterbrander Leon.

‘Vak apart’
Het fruit wordt op een duurzame wijze uitgevoerd. “Zoveel mogelijk de natuur het laten oplossen”, verheldert Leon. “Het distilleren is een vak apart. Eerst wordt het fruit gemalen en gefermenteerd. Dit gaat naar de distilleerderij, waar de alcohol uit het gemalen fruit worden gehaald. Met deze alcohol maken we dan een heerlijke likeur of borrel.” Zowel het fruit als de likeuren worden verkocht in de eigen winkel bij het bedrijf, die in het weekend geopend is. De likeuren zijn ook te drinken bij verschillende horecazaken. “Wij proberen met onze distilleerderij ook het toerisme naar het Land van Cuijk te trekken. Bijvoorbeeld door middel van rondleidingen”, zegt Leon tenslotte.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?