De Makers

 

De Schutkooi

Veerweg 3
Vortum-Mullem

E. info@schutkooi.nl
W. www.schutkooi.nl
T. 06 12 39 90 38

RECEPT: Kaasvlinders

VERBINDEN EN BETREKKEN IN HET MOOISTE PLEKJE VAN BOXMEER

“De Schutkooi is het mooiste plekje van Boxmeer”, stelt Eric Lamers. Op het erf van de Schutkooi staat meer, veel meer dan enkel een biologisch melkveebedrijf. Want door de idealistische ligging van de Schutkooi zou vermelding van enkel melkvee te kort doen aan de beschrijving van dit erf. “Met een brede visie zoeken we samenwerking met anderen die de passie delen voor het gebied”, zegt Lamers.

Bovenop een natuurlijke terp midden in het hart van de Maasheggen ligt De Schutkooi. Natuur inclusief landbouw met speciale aandacht voor vlinders. “Met trots zijn we de eerste vlinderboerderij van Nederland. In samenwerking met de vlinderstichting richten we het erf en landerijen in naar een ideaal leefgebied voor zowel koeien als vlinders. Echt, het kan!”

De oude schuur die vroeger voor huisvesting van schapen en varkens diende, wordt nu gebruikt voor ondersteunende horeca. “Een gedeelte van de menukaart komt rechtstreeks van eigen boerderij.”

Hand in Hand
Een gedeelte van de melk wordt verwerkt tot kaas. Dit gebeurt ambachtelijk in de eigen kaasmakerij. “Onze specialiteit is ‘Vlinderkaas’. Met kruiden waar ook vlinders dol op zijn, kan geweldig lekkere kruidenkaas gemaakt worden. Het gaat om echte rauwmelkse boerenkaas, die tegenwoordig op de lijst van Wereld Erfgoed staat. Samen met de UNESCO in biosfeerstatus is dit een prachtige combi. De kaasproductie is nog wisselend, want we zitten nog in de opstartfase”, vervolgt Lamers.

Verbinden en betrekken is de slogan die bij de bedrijfsfilosofie van De Schutkooi hoort. “De combi maken tussen recreatie, zorg, educatie en natuurinclusieve landbouw, gaan hier hand in hand samen.”

Inloggen

Wachtwoord vergeten?