De Makers

 

Wijngaard De Daalgaard

Kuilen 18 A
5435 XS Sint-Agatha

E. info@daalgaard.nl
W. www.daalgaard.nl
T. 024 34 80 740

RECEPT: Zomersalade met gegrilde meloen

TROTS DAT WE OP EIGEN KRACHT PRACHTIGE WIJNEN MAKEN WAAR MENSEN VAN KUNNEN GENIETEN

Ietwat verstopt aan de buitenkant van Sint Agatha ligt één van de oudste professionele wijngaarden van Nederland. “We zijn trots dat we op eigen kracht prachtige wijnen maken waar mensen van kunnen genieten”, aldus Marcel Pereboom, die samen met Koen en Hilde van Daal jaarlijks verschillende soorten wijnen maakt die ook regelmatig in de prijzen vallen. De Daalgaard werd in 1991 aangelegd.

De Daalgaard is een wijngaard van ongeveer één hectare groot. Aan de Kuilen in Sint Agatha worden niet alleen witte, rosé en rode wijn geproduceerd, maar ook speciaalproducten zoals parelwijn, wijngelei, wijnazijn, likeur (ratafia) en destillaat. “Op de zuivelgrond van De Daalgaard worden vijf witte druivensoorten en één rode verbouwd. Er zijn zowel klassieke soorten als ook een meer schimmelresistente soort. Door de keuze van de klassiekere rassen, is volledig biologische teelt niet mogelijk”, legt Pereboom uit. “Desalniettemin is de insteek om zo milieuvriendelijk mogelijk te werken. Zo vindt bemesting plaats met organische meststoffen en wordt een zo goed mogelijk loofwandbeheer toegepast om de schimmeldruk te verminderen.”

Moderne wijnbouw
Bij De Daalgaard wordt jaarlijks zo’n 3.000 liter wijn (4.000 flessen) geproduceerd, waarvan 90% wit. Het telen van de druiven en het wijnmaakproces (vinificatie) vinden volledig in eigen beheer plaats. “Volgens moderne wijnbouwtechnieken”, onderstreept Pereboom. De wijnen van De Daalgaard zijn de afgelopen jaren meermaals bekroond met internationale prijzen tijdens vooraanstaande wijnkeuringen. Eén van die wijnen is de St. Agather, een frisse en fruitige wijn met tonen van citrus en wit fruit.

“Wij verkopen onze wijnen bij de wijngaard, maar ook aan slijterijen, kaaswinkels en restaurants”, vertelt Pereboom. Hij besluit: “De Daalgaard is een uniek bedrijf binnen het Land van Cuijk dat mooie streekproducten oplevert.”

Inloggen

Wachtwoord vergeten?