Recepten
Bonenburger
Lunchgerecht
Studio Gember
Ingrediënten voor 4 personen
200 gram gekookte zwarte bonen (kan uit blik)
100 gram walnoten
2 sjalotten
1 teen knoflook
8 kastanjechampignons
half bosje koriander
2 el sesamzaad
1 el sojasaus
1 tl Funghi Trifolati van Jonnie Boer
2 el olijfolie
1 groot ei
50 gram havermout
Peper & zout
4 desem broodjes
2 el mayonaise
4 blaadjes sla
4 plakken gegrilde courgette
4 plakken gegrilde paprika
1 avocado, in plakken gesneden
2 uien, gekarameliseerd
2 handjes alfalfa
Bereidingswijze
1. Doe de bonen in een vergiet en was ze met water en laat uitlekken.
2. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak en prak de bonen hierin. Voeg de sojasaus toe, roer even door. Doe de bonen in een kom en laat afkoelen.
3. Rooster de walnoten licht in een droge koekenpan en laat ze afkoelen.
4. Bak in een koekenpan met een scheut olijfolie of boter de fijngesnipperde sjalot met de knoflook en de paddenstoelen. Voeg de Funghi Trifolatie toe en breng verder op smaak met peper en zout. Laat ook dit afkoelen.
5. Meng de bonen en walnoten met de sjalotten, knoflook en champignons met de koriander, sesamzaad, olijfolie en chilivlokken in de keukenmachine en meng door elkaar. Het mengsel mag nog wel wat structuur houden. Doe het bonenmengsel in een kom en breng op smaak.
6. Kluts het ei los en voeg het toe aan het bonenmengsel, samen met de havermout. Meng alles door elkaar. Als het mengsel te nat is, voeg je wat havermout toe. Als het niet blijft plakken voeg je nog wat ei toe. Laat een half uurtje staan zodat het mengsel wat steviger wordt en de havermout de tijd krijgt vocht op te nemen.
7. Snijd de uien in ringen en bak ze in 30 minuten op een laag vuur zodat ze karamelliseren.
8. Verdeel het mengsel in vier gelijke delen en vorm er burgers van. Verhit een pan op hoog vuur met wat olijfolie. Bak de bonenburgers een paar minuten per kant bruin en krokant.
9. Smeer de mayonaise op een broodje, leg er een blaadje sla op en dan een plak courgette en aubergine. Leg hierop de bonenburger en vervolgens de geprakte avocado, de gekaramelliseerde uien en wat alfalfa en serveer.