Recepten

 

Balkenbrij
Lunch / voorgerecht
Varkenshouderij Geurts

Ingrediënten voor 6 personen
500 gr mix van varkensvlees, zoals ribjes met vlees, speklap, hamlap en zwoerd
1 lt water
250 gr boekweitmeel
250 gr tarwebloem
1 el aardappelmeel
½ el vleeskruiden
1 runderbouillonblok
1 maggiblokje
peper & zout

Bereidingswijze

 1. Kook in een ruime pan met 1 liter water het varkensvlees in 1 uur gaar. Haal het vlees uit de pan en laat het wat afkoelen.
 2. Zeef de bouillon en giet het terug in de pan. Voeg de bouillonblokken, de vleeskruiden en peper en zout toe, zodat je een krachtige bouillon hebt. Voeg naar smaak peper en zout toe.
 3. Haal het vlees van de botjes en snij dit samen met het spek en het zwoerd fijn.
 4. Voeg het fijngesneden vlees, spek en zwoerd toe aan de bouillon en breng de bouillon aan de kook.
 5. Zeef de tarwebloem en het boekweitmeel in een kom.
 6. Haal de pan even van het vuur en voeg, al roerende met een garde, het boekweitmeel en de bloem toe.
 7. Zet de pan terug op een halfhoog vuur en roer stevig door tot je een egale brij hebt. Voeg dan het aardappelmeel toe.
 8. Door de dikte van de brij komt de warmte in een “pof” door de brij heen naar boven. Als de brij 3x gepoft heeft, is hij gaar. Haal de pan dan meteen van het vuur, anders brandt de brij aan.
 9. Stort de brij in een vuurvaste schaal of een cakevorm, die omgespoeld is met koud water.
 10. Laat de balkenbrij afkoelen en zet hem daarna in de koelkast.
 11. Snijd de balkenbrij in plakken van 0,5 cm tot 1 cm. Bak de plakken in een koekenpan, op een halfhoog vuur, met wat boter. De plakken regelmatig omkeren. Het spek bakt dan zachtjes uit en de plakken worden bruin en krokant.

Balkenbrij smaakt heerlijk bij stamppot of erwtensoep en bij de lunch op een snee roggebrood. De balkenbrij is naturel erg lekker, maar je kunt een plak ook bestrijken met een beetje mosterd of voor een zoete variant strooi je wat suiker erop of smeer je wat appelstroop erop.

Balkenbrij verdient de titel: “Vergeten vlees”, aldus Dorien Geurts. Hele generaties kennen het gerecht, maar het wordt (bijna) niet meer gegeten. Het wordt gemaakt van restvlees van het varken. Je kunt balkenbrij bestempelen als de voorloper van huidige snacks: met het korstje van een viandel en de vulling van een kroket. Elke streek heeft zijn eigen receptuur; dít recept is van ons mam en zij heeft het overgenomen van haar moeder, mijn oma.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?