Recepten
Lams Ovenschotel
Hoofdgerecht
De Nieuwenhof
Ingrediënten voor 4 personen
1 grote lamsbout
6 tenen knoflook, in plakjes
1 handvol verse rozemarijn, in kleine plukjes
200 gr spekjes
10 sjalotjes, gehalveerd
1 handvol tijm
2 laurierblaadjes
500 gr krieltjes in schil
½ selderijknol, in blokjes
6 winterwortelen, in plakken
3 pastinaken, in blokjes
1 fles droge witte wijn
olijfolie
peper & zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Wrijf de bout in met zout en peper, maak kleine inkepingen overal en doe daar een plakje knoflook met wat rozemarijn in.
- Bak de lamsbout aan alle kanten bruin met een flinke scheut olijfolie op het gas in de ovenbraadslee. Voeg de spek en sjalotjes toe en bak 5 minuten mee.
- Voeg dan de groenten, kruiden, wijn en 500 ml water toe en breng aan de kook.
- Zet een deksel op de ovenschaal of dek af met aluminiumfolie en zet de schaal in de oven voor 5 uur.
- Haal de lamsbout uit de ovenschaal en snijd in plakken. Breng het braadvocht op smaak met peper en zout en serveer de lamsbout met de groente en een stuk knapperig brood.
Tip: Lamsvlees is het lekkerste wanneer het lam niet ouder dan 1 jaar is.